Δημιουργία Χριστουγεννιάτικης κάρτας με το Scratch JR

Το ScratchJr είναι μια πολύ φιλική εφαρμογή προγραμματισμού για μικρά παιδιά ή και μεγαλύτερα αν δεν είναι εξοικειωμένα με τον προγραμματισμό. Μέσω αυτής, τα παιδιά μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα, να σχεδιάζουν έργα (projects) και να εκφράζονται δημιουργικά με τα ψηφιακά μέσα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για tablet και κινητό και μπορείτε να τη βρείτε εδώ ή εδώ. Το ScratchJr είναι ουσιαστικά το “ξαδερφάκι” του SCRATCH, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο εκμάθησης προγραμματισμού για παιδιά μικρών και μεγαλύτερων ηλικιών σε όλον τον κόσμο. Στο μάθημα των ΤΠΕ, οι μαθητές δημιούργησαν τις παρακάτω Χριστουγεννιάτικες ευχές.

Δημιουργία του Β’1

Μια ακόμη δημιουργία του Στ’2 με ευχές:

Στ’2 ευχές

Τα παιδιά συνδυάζουν γραφικά μπλοκ εντολών -με τη μέθοδο drag and drop– για να κάνουν τους χαρακτήρες να κινούνται, να πηδούν, να χορεύουν και να τραγουδούν. Μπορούν να τροποποιήσουν χαρακτήρες στο πρόγραμμα επεξεργασίας χρωμάτων, να προσθέσουν τις δικές τους φωνές και ήχους, ακόμη και να εισαγάγουν φωτογραφίες τους – και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα μπλοκ προγραμματισμού για να κάνουν τους χαρακτήρες τους να ζωντανεύουν.

Καθώς πολλά παιδιά μου ζήτησαν οδηγίες για να κατεβάσουν το ScratchJR στις συσκευές τους στο σπίτι, σας παραθέτω ένα βίντεο με σύντομες οδηγίες εδώ. Για τους μαθητές που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα ψηφιακά παιχνίδια, παραθέτω ένα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες (στα Αγγλικά!) για το πώς να δημιουργήσουν ένα δικό τους παιχνίδι με το ScratchJR με τους χαρακτήρες AmongUs εδώ!