Επίσκεψη στο «Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αντωνίου Νικόλαος, Γαβριήλ Κωνσταντία, Ψούνος Αντώνης.

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ τάξης του 11ου και 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου στο «Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης» στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Οι δρόμοι του νερού της Θεσσαλονίκης».

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των παιδιών για την ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και η ευαισθητοποίησή τους πάνω σε θέματα εξοικονόμησης νερού.

Συμμετείχαν 58 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους δασκάλους των τμημάτων.

Προετοιμασία της επίσκεψης ? Χρήσιμα τηλέφωνα:

Τηλεφωνήσαμε στο Μουσείο Ύδρευσης (2310 – 514029, κος Γιάννης Ταμιωλάκης) για να κλείσουμε ημερομηνία. Στην συνέχεια στείλαμε ένα έντυπο με τον ακριβή αριθμό παιδιών και ημερομηνία με fax στο Μουσείο Ύδρευσης.

e-mail: museum@eyath.gr

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 49 ( δίπλα στο ΦΙΞ )

Οι επισκέψεις των μαθητών είναι δωρεάν.

Περιγραφή της επίσκεψης
Το Μουσείο Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Αντλιοστασίου της Ε.Υ.Α.Θ. ( Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ), άλλοτε Ο.Υ.Θ. στην περιοχή ΦΙΞ.
Στο χώρο του Μουσείου Ύδρευσης μας υποδέχτηκε εγκάρδια ο κος Γιάννης Ταμιωλάκης, συνταξιούχος υπάλληλος της εταιρείας.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Οι δρόμοι του νερού της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε με μια βιντεοπροβολή. Οι μαθητές στην αρχή είδαν ένα βίντεο για την ιστορία των έργων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από την εποχή ίδρυσής της από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Είδαν τους πρώτους πήλινους αγωγούς του δικτύου ύδρευσης της αρχαίας πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε από τον ιδρυτή της, τον Κάσσανδρο. Επίσης έμαθαν ότι η παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης τροφοδοτούνταν με νερό από τρεις πηγές: το Χορτιάτη, το Ρετζίκι και τη Σταυρούπολη. Σήμερα η πόλη παίρνει μεγάλες ποσότητες νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις πηγές Αραβησσού Πέλλας. Μετά την προβολή του βίντεο και την ενημέρωση από τον κ. Ταμιωλάκη ξεναγήθηκαν από τον ίδιο, στους χώρους του παλιού αντλιοστάσιου και είδαν τους παλιούς μεταλλικούς αγωγούς νερού του δικτύου ύδρευσης καθώς και τις παλιές ατμομηχανές, πριν αντικατασταθούν από καινούριες ηλεκτροκίνητες μηχανές. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου εκτίθενται παλιά εξαρτήματα, όργανα μέτρησης του δικτύου υδροδότησης, υγρόμετρα, αγωγοί νερού ακόμη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα συνεργεία επισκευών την παλιά εποχή. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ζωγραφική και συμπλήρωση ερωτηματολογίου.
Τέλος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο «Πάρκο του Νερού» με βιωματικές δραστηριότητες όπως: σκυταλοδρομίες νερού και υπαίθρια παιχνίδια στον αύλιο χώρο του μουσείου και πλούσια δώρα. Οι μαθητές χειρίστηκαν τις παλιές χειροκίνητες υδραντλίες (τουλούμπες κτλ.) και έπαιζαν συνεχώς μαζί τους. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος. Όλα τα παιδιά έφυγαν ευχαριστημένα που αποκόμισαν γνώσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 2,5 ώρες περίπου.