Λαογραφική γωνιά

H λαογραφική γωνιά δημιουργήθηκε από το τμήμα Β1΄, με αφορμή σχετικά μαθήματα στη Γλώσσα και στη Μελέτη Περιβάλλοντος. Μικροί και μεγάλοι έδειξαν μεγάλη προθυμία να βρουν και να φέρουν στην τάξη παλιά αντικείμενα για να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

 

Τα αντικείμενα που βρήκαμε και μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο είναι:

Ανοιχτό κατσαρολάκι

Ανοιχτό κατσαρολάκι, χάλκινο (μπακιρένιο) το οποίο χρησιμοποιούσαν για να ζεστάνουν ένα τρόφιμο σε μικρή ποσότητα.

 

Kάδρο με κέντημα

Το κάδρο αυτό είναι φτιαγμένο από  ξύλο. Γενικότερα ένα κάδρο με κέντημα είναι ένας τρόπος να διακοσμήσετε το χώρο σας με ένα κομψό και προσωπικό στοιχείο. Το κέντημα μπορεί να αποτελείται από διάφορα μοτίβα, είτε είναι γεωμετρικά, φυτικά, ζωικά ή ακόμη και αφηρημένα σχέδια, ανάλογα με το στυλ και την προτίμησή σας.

 

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα μεταλλική, επισμαλτωμένη (εμαγιέ) που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά σε πυροστιά ή ξυλόσομπα.

 

Κηροπήγια

Τα κηροπήγια είναι αντικείμενα που χρησιμεύουν για τη στήριξη κεριών. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως μέταλλο, γυαλί, πηλό, ξύλο κλπ., και έχουν διάφορα σχέδια και στυλ ανάλογα με τη χρήση και τον πολιτισμό κάθε περιοχής. Χρησιμοποιούνται για διακόσμηση ή φωτισμό.

 

Λάμπα πετρελαίου

Η λάμπα πετρελαίου με το φυτίλι και το λαμπογυάλι φώτιζε τα σπίτια της παλιάς εποχής και είναι ένα αντικείμενο αντίκας που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φωτός με τη χρήση πετρελαίου. Οι λάμπες πετρελαίου χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά πριν την εφεύρεση της ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό.

 

Μεταλλικό αγγείο

Το μεταλλικό αυτό αγγείο χρησιμοποιούνταν σαν κανάτα που μετέφεραν νερό ή κρασί.

 

Μεταλλικός δίσκος

Ο μεταλλικός δίσκος βοηθούσε στο κέρασμα διάφορων φαγώσιμων ή στην τοποθέτηση φρούτων.

 

Παλιά Αναγνωστικά Δημοτικού

Τα παλιά αναγνωστικά του δημοτικού συνήθως αναφέρονται σε εκπαιδευτικά βιβλία που χρησιμοποιούνταν στα δημοτικά σχολεία σε παλαιότερες δεκαετίες. Αυτά τα αναγνωστικά συνήθως περιλάμβαναν διηγήματα, ποιήματα και κείμενα που είχαν σκοπό να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σε θέματα γλώσσας, λογοτεχνίας και κοινωνικής ηθικής. Τα παλιά αναγνωστικά είχαν συνήθως μια ποικιλία κειμένων, μερικά από τα οποία ήταν προσαρμοσμένα στο επίπεδο κατανόησης των μαθητών στο δημοτικό σχολείο.

Αυτά τα κείμενα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παραδοσιακά παραμύθια, ιστορικές αφηγήσεις, βιογραφικά κείμενα ή ακόμα και επιστημονικά άρθρα που προσέφεραν εκπαιδευτική αξία.

Οι συγγραφείς των παλιών αναγνωστικών πολλές φορές είναι γνωστοί συγγραφείς και ποιητές της εποχής, οι οποίοι προσέφεραν την τέχνη και τη γνώση τους για να εμπνεύσουν τους νέους αναγνώστες. Αν και πολλά από αυτά τα αναγνωστικά έχουν αντικατασταθεί από νεότερα εκπαιδευτικά υλικά, παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της παιδείας και της λογοτεχνικής κληρονομιάς.

 

Παλιά κατσαρόλα με καπάκι

Μια παλιά κατσαρόλα είναι συχνά ένα αντικείμενο με ιστορία και συναισθηματική αξία. Μπορεί να περάσει από γενιές στην οικογένεια. Οι παλιές κατσαρόλες μπορούν να αντικατοπτρίζουν την παράδοση, την ιστορία και την κληρονομιά μιας οικογένειας ή κοινότητας.

Το καπάκι κρατάει τη θερμότητα και την υγρασία στο σκεύος, βοηθώντας τα τρόφιμα να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Και τα δύο προέρχονται από ποντιακή οικογένεια.

 

Παραδοσιακό σίδερο αντίκα

Τα παλιά χρόνια, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είχε μπει στη ζωή μας, για το σιδέρωμα των ρούχων χρησιμοποιούσαν ένα σίδερο που λειτουργούσε με κάρβουνο για να μπορέσει να ζεσταθεί και να σιδερώσει τα ρούχα. Είναι πολύ βαρύ επειδή είναι όλο από σίδερο και έχει ένα χερούλι από ξύλο για να το κρατάνε και να μη καίγονται καθώς το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Το σιδέρωμα ήταν πιο δύσκολο το καλοκαίρι γιατί έπρεπε να ανάψουν φωτιά για να γίνουν τα κάρβουνα, σε αντίθεση με τον χειμώνα που υπήρχε το τζάκι και η σόμπα. Τέλος το σίδερο με κάρβουνο έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “βαποράκι” επειδή το μπροστινό μέρος του ήταν μυτερό και θύμιζε πλώρη καραβιού.

 

Πλεχτή κουρτίνα

Μια πλεχτή κουρτίνα είναι μια όμορφη προσθήκη στον χώρο σας, που προσφέρει τόσο λειτουργικότητα όσο και διακοσμητική αξία.  Είναι κατασκευασμένη μαλλί, προσθέτοντας μια οργανική και φυσική αίσθηση στον χώρο και έχει διάφορα μοτίβα.

 

Ποδιά μέσης υφαντή

Παραδοσιακή ποδιά της γιαγιάς, μάλλινη, υφαντή φτιαγμένη σε αργαλειό. Ήταν μέρος της ενδυμασίας των γυναικών, τη φορούσαν  πάνω από τα ρούχα τους για να μη λερωθούν. Η ποδιά παλιά ήταν υφασμένη στον αργαλειό και κεντημένη με το χέρι σε διάφορα χρώματα.  Έδειχνε την κοινωνική κατάσταση της κοπέλας ή της γυναίκας. Η δε λαϊκή παράδοση έχει τραγουδήσει την ποδιά της βλαχοπούλας / Στην κεντημένη σου ποδιά κ.α..

 

Ποτήρια λικέρ

Τα παλιά ποτήρια λικέρ ήταν συχνά κατασκευασμένα από γυαλί και είχαν μια κομψή, διακοσμημένη εμφάνιση. Συνήθως είχαν μικρό μέγεθος, καθώς ο λικέρ σερβίρεται συνήθως σε μικρές ποσότητες. Τα ποτήρια αυτά μπορεί να είχαν λεπτά, λεπτομερή σχέδια ή ακόμα και χειροποίητες λεπτομέρειες που έδιναν μια αίσθηση πολυτέλειας.

Οι σχεδιασμοί των παλιών ποτηριών λικέρ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορα μοτίβα, όπως ανάγλυφες διακοσμήσεις, χρυσές ή ασημένιες λεπτομέρειες.

Τα παλιά ποτήρια λικέρ συχνά συνδυάζονταν με ένα μικρό πιατάκι, όπου το ποτό σερβίρονταν με στιλ και αντιπροσώπευαν μια εποχή πολυτέλειας και κομψότητας.

 

Σβούρα ξύλινο παιχνίδι

Η σβούρα είναι ένα παραδοσιακό ξύλινο παιχνίδι που παίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Συνήθως κατασκευάζεται από ξύλο και αποτελείται από έναν κύλινδρο με μία χειρολαβή, που μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να κρατήσετε τη σβούρα όσο το δυνατόν περισσότερο σε κίνηση, χρησιμοποιώντας τη χειρολαβή για να την περιστρέψετε. Μέσω της κίνησης, η σβούρα αποκτά έναν ρυθμό περιστροφής και μπορεί να εκτελέσει διάφορα κόλπα, όπως να πηδήξει, να κυλήσει, να ανεβαίνει σε διαφορετικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Η σβούρα είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί επιδεξιότητα για να την ελέγχετε και να εκτελείτε διάφορα κόλπα. Είναι επίσης ένα παιχνίδι που προωθεί την κινητική δεξιότητα και τον συντονισμό χεριών-ματιών.  Επιπλέον, είναι διασκεδαστικό και μπορεί να παιχτεί ατομικά ή ομαδικά.

 

Σεμέν μπλε κεντητό

Σεμέν μπλε αργαλειού κεντημένο στο χέρι. Στο κέντημα εναλλάσσεται η σταυροβελονιά με το πλακέ. Γύρω γύρω έχει πλεκτή λευκή μπορντούρα με μικρό βελονάκι. Τα σεμέν τα έπλεκαν στο χέρι παλιά οι γυναίκες για τη διακόσμηση του σπιτιού ή την προίκα. Αυτό το είχε πλέξει η γιαγιά μου όταν ήταν μικρή, όπως της είχε μάθει η προγιαγιά μου.

 

Σεμέν με λουλούδια

Επίσης το σεμέν αυτό είναι χειροποίητο καθώς πλέχτηκε από την προγιαγιά μου πριν 45 χρόνια. Το χρησιμοποιούμε για διακόσμηση και στολισμό κυρίως επίπλων.

 

Τρυπητό

Το παλιό τρυπητό μαγειρικό σκεύος είναι ένα είδος στρογγυλού μεταλλικού σκεύους με πολλές μικρές τρύπες σε όλη την επιφάνειά του. Συνήθως κατασκευαζόταν από μέταλλα όπως ο χάλυβας ή το ανοξείδωτο ατσάλι. Το παλιό τρυπητό χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα συγκεκριμένων φαγητών ή συστατικών με μεθόδους που απαιτούν εξαιρετικά καλή στράγγιση.   Παρόλο που τα παλιά τρυπητά μαγειρικά σκεύη δεν είναι τόσο δημοφιλή σήμερα όσο ήταν στο παρελθόν, ακόμη χρησιμοποιούνται σε ορισμένες κουζίνες για συγκεκριμένες μαγειρικές εφαρμογές.

 

Υφαντή μαξιλάρα

Υφαντή διακοσμητική μαξιλαροθήκη αργαλειού, μάλλινη με γεωμετρικά σχέδια. Τα χρησιμοποιούσαν ως πλάτη στα ντιβάνια (κρεβάτια) ή για να κάθονται δίπλα στη σόμπα ή το τζάκι.

 

Χάλκινο σκεύος μαγειρικής

Τα χάλκινα σκεύη μαγειρικής χρησιμοποιούνταν στην οικιακή κουζίνα λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του χαλκού ως υλικού που εξασφάλιζε ομοιόμορφο μαγείρεμα των τροφίμων. Επιπλέον, το χάλκινο σκεύος μπορεί να παράγει υπέροχες αποτελέσματα στη μαγειρική λόγω της ιδιότητας του να αντιδρά με ορισμένα τρόφιμα, όπως τα οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γεύσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χάλκινα σκεύη μπορεί να αντιδρούν με ορισμένα τρόφιμα και επομένως να μην είναι κατάλληλα για χρήση σε ορισμένες συνταγές. Επίσης απαιτούν συντήρηση και καθαρισμό για να διατηρηθεί η λάμψη τους και η αποτελεσματικότητά τους στο μαγείρεμα.

 

Διάβασαν τα παιδιά του Β1 κι έτσι μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο!

Ευχαριστούμε τους γονείς του τμήματος για την όμορφη συνεργασία!

Οι μουσικές οι οποίες πλουτίζουν επίσης το βίντεο εκτός από τις χαριτωμένες παιδικές φωνούλες είναι:

-Erev Shel Shoshanim – E’s Jammy Jams

-Music Box – Brian Bolger

-Natural Light – Chris Haugen

-Snowy Peaks pt I – Chris Haugen

-Snowy Peaks pt II – Chris Haugen