Σχολική διαμεσολάβηση

                                                               

Παρουσίαση της σχολικής διαμεσολάβησης και τραγούδι, το οποίο διασκευάστηκε με αφορμή την ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας στις 6 Μαρτίου. 

 

Καλή σας μέρα αγαπητοί μας  διευθυντές, δάσκαλοι, δασκάλες, γονείς, συμμαθητές και συμμαθήτριες.

Η σημερινή μέρα, η 6η Μαρτίου, θεσπίστηκε ως η παγκόσμια μέρα κατά της ενδοσχολικής βίας, γι’ αυτό κι εμείς, η ομάδα του μικρού πρίγκιπα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια λύση γι’αυτή.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΠροΘεΣυ, στο οποίο συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά τα σχολεία μας, θα εφαρμόσουμε όσον αφορά στις σχέσεις των μαθητών/τριών μια μέθοδο επίλυσης διαφορών, η οποία λέγεται σχολική διαμεσολάβηση.

Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την επίλυση διαφορών, τη διαχείριση συγκρούσεων και την προαγωγή της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των μαθητών/ μαθητριών.  

Λύση  στη βία;      Η διαμεσολάβηση!!!

Στόχος της σχολικής διαμεσολάβησης είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου να μπορούμε να αναπτύσσουμε δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων, καθώς και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις με εποικοδομητικό ωφέλιμο δηλαδή τρόπο.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης περιλαμβάνει τη συνάντηση  μαθητών/τριών που έχουν μια διαφορά να λύσουν, με δύο διαμεσολαβητές σε ένα ήσυχο περιβάλλον του σχολείου, όπου μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ακούσουν  ο ένας τον άλλον.

Οι διαμεσολαβητές βοηθούν στην κατανόηση των προβλημάτων και στην εξεύρεση λύσεων που θα ικανοποιήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με τη βοήθεια ενός συμφωνητικού  και της ομάδας των εκπαιδευτικών που συντονίζουν τη δράση αυτή.  

Για το σκοπό αυτό σας παρουσιάζουμε το κουτί της διαμεσολάβησης, όπου μπορείτε να ρίξετε ένα σημείωμα που θα γράφει το ονοματεπώνυμό σας, το τμήμα σας και το άτομο με το οποίο θα θέλατε να γίνει διαμεσολάβηση για ένα σημαντικό όμως θέμα. Η ομάδα συντονισμού θα κρίνει εάν πρέπει να γίνει ή όχι διαμεσολάβηση.

Ελπίζουμε η διαδικασία αυτή να μας βοηθήσει όλους!

Κλείνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα με ένα τραγούδι που με πολλή αγάπη και την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Νίκου του μουσικού μας, σας αφιερώνουμε.

 

Αν

Αν ρίχναμε τριγύρω μια ματιά.

Να δούμε που υπάρχει ομορφιά.

Αν Ταξίδι μικρού πρίγκιπα αρχινά.

Αν με αξίες γέμιζε η καρδιά.

Αν Αν ήμασταν για πάντα γελαστά.

Κι αν τα σχολειά μας ήταν μια αγκαλιά

που όλους θα μας έδενε σφιχτά.

11ο 21ο συντροφιά!

Αν αν αν αν … αν αν αν αν αν αν αν αν…

Θέλω σχολειό , αγάπη και χαρά!

Θέλω τα όνειρά μου ζωντανά!

Ζωντανά!

Αν

Αν ξέραμε τους φίλους μας καλά.

Και αν δεν τους κοιτούσαμε στραβά.

Αν Αν είχανε οι σκέψεις μας καρδιά.

Αν σεβασμό σκορπίζαμε απλά.

Αν Αν όλοι ήξεραν να αγαπάν.

Να παίζουν ,να χορεύουν ,να γελάν.

Αν τη διαμεσολάβηση ζητάν.

Κι αν λύνουν διαφορές ειρηνικά.

Αν αν αν αν … αν αν αν αν αν αν αν αν…

Θέλω σχολειό , αγάπη και χαρά!

Θέλω τα όνειρά μου ζωντανά!

Ζωντανά!

 

Τραγουδά η ομάδα του μικρού πρίγκιπα (παιδιά από τα 17 τμήματα των σχολείων μας): Ιωσήφ, Στέργιος, Παντελής, Μαρία, Παναγιώτης, Σταμάτης, Κωνσταντίνος, Ντορίτα, Πάνος, Χρυσάνθη, Κωνσταντίνος, , Κωνσταντίνα, Αστέρης, Γιάννης, Φωτεινή, Δημήτρης Αφροδίτη, Δήμητρα, Νεφέλη, Δημοσθένης, Δέσποινα, Παύλος, Αικατερίνη-Μαρκέλλα, Ραφαήλ, Μαριλία, Ιωάννα, Ναταλία, Λάουρα, Στυλιανή, Αγγελική, Αναστασία, Χρήστος Εμμανουέλα, Κλεάνθης, Xρήστος

Κιθάρα: Νίκος Σταυρόπουλος (μουσικός)

Διασκευή τραγουδιού: Νασούφη Παρθενόπη & Νίκος Σταυρόπουλος

Μουσική αρχικού μέρους βίντεο: The Gentlemen-DivKid