Πίσω Κατάλογος Επόμενο

 

"Ολυμπιακοί αγώνες 2004"
Συνθετική Εργασία

Σχολείο: 13ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου
Τάξη: ΣΤ΄
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γκίλας Νίκος
Είδος: Συνθετική εργασία

Σύντομη περιγραφή  

     "Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ασχολήθηκαν με τα ολυμπιακά αγωνίσματα. Όλο το υλικό έχει δεθεί με σπιράλ σε μορφή βιβλίου και παρουσιάζεται με ψηφιακή μορφή ως αρχείο του Power Point. Ακόμη και στη ψηφιακή του μορφή, το σύνολο των εφέ που έχει χρησιμοποιηθεί είναι της επιλογής τους."

 

Φεβρουάριος 2003
Γκίλας Νίκος, δάσκαλος της ΣΤ΄ τάξης του 13ου Δημ. Σχ. Ευόσμου


 

Παρουσίαση - Περίληψη

    Έδρα των Ολυμπιακών αγώνων, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, από το 776 π.Χ. ως την κατάργησή τους από τοΑφή της ολυμπιακής φλόγας Μ. Θεοδόσιο το 393μ.Χ.,  ήταν η αρχαία Ολυμπία του νομού Ηλείας.
    Όταν πλησίαζε ο καιρός για τους αγώνες, έφευγαν από την Ολυμπία κήρυκες και έφερναν σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα της ιερής εκεχειρίας, σύμφωνα με την οποία κάθε είδους εχθροπραξίες σταματούσαν και αναστέλλονταν οι θανατικές ποινές.
    Οι αθλητές έφταναν ένα μήνα περίπου πριν από τους αγώνες και έκαναν τις προετοιμασίες τους. Την οργάνωση και την εποπτεία των αγώνων, που διαρκούσαν πέντε ημέρες, είχαν οι Ελλανοδίκες.
    Την τελευταία ημέρα γινόταν το στεφάνωμα των νικητών με κλαδί ελιάς, τον κότινο.

Αγωνίσματα
 

Άλμα

Δρόμος Πένταθλο Πάλη Ιππικά Αγωνίσματα

Δίσκος

Ακόντιο Παγκράτιο Πυγμαχία Αρματοδρομίες

Τιμές στους Ολυμπιονίκες

    Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς, ο κότινος.
    Σύμφωνα με την παράδοση, τον κότινο ως έπαθλο των αγώνων καθιέρωσε ο Ίφιτος, ύστερα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών.
    Τα κλαδιά για τα στεφάνια των νικητών έκοβαν από την Καλλιστέφανο ελιά που ήταν νοτίως του ναού του Διός. Ένας "παις αμφιθαλής" (που ήταν δηλαδή στη ζωή οι γονείς του) με χρυσό ψαλίδι έκοβε τα κλαδιά. Στη συνέχεια τα πήγαινε στο ναό της Ήρας και τα ακουμπούσε επάνω σε μία χρυσελεφάντινη τράπεζα. Από εκεί τα έπαιρναν οι Ελλανοδίκες για να στεφανώσουν τους νικητές.
    Για βραβείο χρησιμοποιούσαν ακόμη μάλλινες ταινίες τις οποίες έδεναν στο μέτωπο ή σε άλλα μέρη του σώματος των αθλητών.
    Λένε πως κάποιος από τους Πέρσες αξιωματούχους, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη και κρίσιμη μάχη των Πλαταιών, είπε στον Μαρδόνιο:
«Μαρδόνιε, πώς είναι δυνατόν να νικήσουμε τους Έλληνες, αυτούς τους παράξενους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αγωνίζονται για να κερδίσουν χρυσάφι, αλλά μονάχα ένα κλαδάκι αγριελιάς;»

Αθήνα 2004

    Σήμερα, στην αυγή της 3ης χιλιετίας, οι Αγώνες επιστρέφουν στη χώρα που γεννήθηκαν και την πόλη όπουΑθήνα 1896 αναβίωσαν. Το 2004, η Ελλάδα καλείται να αναδείξει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, θέτοντας τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ειρήνης.
    Η Αθήνα ετοιμάζεται για να προσφέρει μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον σημαντικά αναβαθμισμένο μέσω μίας σειράς έργων υποδομής που περιλαμβάνουν τη κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού μεταφορικού δικτύου και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

    Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τεχνικά άρτιους Αγώνες που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το Ολυμπιακό Κίνημα και θα αφήσουν μία μοναδική κληρονομιά στη χώρα αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Επισκεφθείτε τις σελίδες του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου


Πίσω Κατάλογος Επόμενο


Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα