Πίσω Κατάλογος Επόμενο

 

"Η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη"
Εργασία Τοπικής Ιστορίας

Σχολείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
Τάξη: Ε΄
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Παπασυμεών Βέτα
Είδος: Τοπική Ιστορία


Σύντομη περιγραφή

   "Στην αρχή της σχολικής χρονιάς  έγινε προγραμματισμένος περίπατος στη Ροτόντα στοΤα παιδιά της  Ε΄ τάξης του 2ου Δ. Σχ. Μενεμένης ανάκτορο του Γαλέριου και στην αρχαία αγορά στην Πλατεία Αριστοτέλους. Κατόπιν αποφασίσαμε να γράψουμε αυτές τις εντυπώσεις, να βγάλουμε φωτογραφίες από όσα μνημεία μπορούσαμε, να βγάλουμε σλάιτς. Χωριστήκαμε σε ομάδες  για την Ροτόντα, για το συγκρότημα του Γαλέριου, για τα τείχη και το επταπύργιο, για τον Λευκό Πύργο, ομάδα φωτογραφίας  και ομάδα σλάιτς.
  
Η δουλειά μας περιλάμβανε πληροφορίες από την παρουσίαση  που έγινε την ημέρα  του περίπατου και από  την βιβλιοθήκη του δήμου μας. Από τις φωτογραφίες και τα σλάιτς τους επιλέχτηκαν όσες είχαν καλά χρώματα και σωστή εστίαση. Το σχολείο μας κάλυψε τα  έξοδα για τις φωτογραφίες και τα σλάιτς .

   Τέλος αφού γράφτηκε η εργασία των μαθητών μοιράστηκε σε αντίγραφα  και ορίστηκε  ημέρα που την παρουσιάσαμε στο σχολείο."

Δεκέμβριος 2000
Παπασυμεών Βέτα, δασκάλα της Ε΄ τάξης του 2ου Δημ. Σχ. Μενεμένης


Παρουσίαση - Περίληψη

   Το εξώφυλλο της εργασίας"Η πόλη  ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, γύρω στο 315 π.Χ με την ένωση 26 περίπου οικισμών, που βρισκόταν στην ενδοχώρα του Θερμαϊκού κόλπου. Κατά την περίοδο, που η Μακεδονία ήταν ανεξάρτητο βασίλειο η Θεσσαλονίκη ήταν κατά κύριο  λόγο εμπορικό λιμάνι και μια από σημαντικότερες στρατιωτικές  βάσεις. Η μόνιμη εγκατάσταση της στρατιωτικής φρουράς από τους Μακεδόνες βασιλιάδες και η οχύρωση της πόλης, παρείχαν ασφάλεια  και από ξηρά και από θάλασσα....
 ... Καθώς το ενδιαφέρον της ρωμαϊκής πολιτικής στρεφόταν όλο και περισσότερο προς την Ανατολή, η θέση της Θεσσαλονίκης αποκτούσε συνεχώς μεγαλύτερη σημασία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι οι Ρωμαίοι, πολύ σύντομα μετά την δημιουργία της επαρχίας της Μακεδονίας, κατασκεύασαν ένα σπουδαιότατο στρατιωτικό δρόμο από την Απολλωνία και το Δυρράχιο της Αδριατικής και έφτανε ως τον Έβρο.
Ο δρόμος αυτός ονομάστηκε Εγνατία οδός. Αντίθετα  με ό,τι πιστευόταν η Εγνατία οδός δε διέσχιζε την πόλη, έφτανε ως την δυτική είσοδο της πόλης και από εκεί συνέχιζε περίπου προς τον σημερινό δρόμο της Καβάλας...."

Αν θέλετε να διαβάσετε την εργασία, κάντε κλικ στον τίτλο της εργασίας παρακάτω (το αρχείο είναι συμπιεσμένο σε μορφή .zip)

"Η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη" (157,8 kb)


Πίσω Κατάλογος Επόμενο


Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα