Αφίσες μαθητών Στ’ τάξης με θέμα τα FAKE NEWS και QR code.

Οι μαθητές του Στ‘ τάξης δημιούργησαν αφίσες με το postermywall και to canva με θέμα τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση.
Η φαντασία των παιδιών είναι ανεξάντλητη. Συζητήσαμε στο μάθημα των ΤΠΕ για το πώς επεξεργαζόμαστε την είδηση, τον τρόπο διάδοσης και επεξεργασίας της είδησης, κατά πόσο και πώς ελέγχουμε τις πηγές μας με κριτική σκέψη και τι προσέχουμε όταν αναμεταδίδουμε ειδήσεις (ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως είναι ο πόλεμος) και τι είναι προπαγάνδα. Χρησιμοποιήσαμε πηγές από το SaferInternet4kids | SaferInternet4kids , είδαμε παρουσιάσεις και video και λύσαμε on-line quiz.

Η δουλειά των παιδιών αναρτήθηκε σε ένα ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων (padlet). Μπορείτε να το δείτε εδώ, να σχολιάσετε και να ψηφίσετε τα αγαπημένα σας!

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον QR Code, τι είναι, πώς εξάγεται και πώς χρησιμοποιείται. Ο κώδικας QR (αγγλικά Quick Response, “γρήγορη ανταπόκριση”, ως εμπορικό σήμα “QR-Code”) είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Ο κώδικας QR αποτελείται από έναν τετραγωνικό πίνακα μαύρων και λευκών τετραγώνων που αναπαριστούν τα κωδικοποιημένα δεδομένα σε δυαδική μορφή. Μια ειδική σήμανση σε τρεις από τις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου παρέχει προσανατολισμό. 

Παρακάτω βλέπετε τον QR code του padlet με τις αφίσες μας με τα FAKE NEWS. Μπορείτε να το σκανάρετε με την κάμερα του κινητού σας και να μεταβείτε στο padlet μας.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από τις δημιουργίες των παιδιών:

Τέλος, ένα infographic φτιαγμένο με το Canva σχετικά με το πώς να ανιχνεύουμε τις ψευδείς ειδήσεις: