1 Μαρ 2024
Ρομποτική με το Gigo Micro: Bit set
Το σχολείο μας παρέλαβε τον Ιανουάριο 6 κουτιά εκπαιδευτικού υλικού ρομποτικής Gigo Micro: Bit Compatible Robots στο πλαίσιο του έργου “Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση”: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές Δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο…” που παραδόθηκε σε 1821 Σχολεία ανά την Ελλάδα, καθώς και 6 επεξεργαστές Micro: Bit v.2.
Τι είναι το micro:bit;
Το micro:bit είναι μια πλακέτα μικροελεγκτή που εισήχθη από την British Broadcasting Corporation (BBC), είναι ειδικά σχεδιασμένη για την εισαγωγή των παιδιών στον
προγραμματισμό. Η κεντρική πλακέτα micro:bit, η οποία είναι μικρότερη από μια πιστωτική κάρτα, είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη προγραμματιζόμενη συσκευή. Είναι εύκολα διαχειρίσιμη από παιδιά και ειδικά σχεδιασμένη για να αναπτύσσουν σε αυτή προγράμματα εύκολα. Με τις δημιουργικές τους ιδέες, μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογικές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.
Το micro:bit έχει μέγεθος 4cm × 5cm, με ενσωματωμένο επεξεργαστή ARM 32 bit, πολλαπλούς αισθητήρες, Bluetooth και λειτουργίες εκπομπής. Διαθέτει δύο κουμπιά για
αλληλεπίδραση με τον χρήστη, είσοδο δεδομένων και οθόνη μήτρας LED 5×5. Μπορεί να συνδεθεί σε υπολογιστή ή ταμπλετών χρησιμοποιώντας Bluetooth ή Micro USB.
- Microsoft Block Editor (https://makecode.microbit.org/),
- Scratch (https://scratch.mit.edu/),
- Python, κλπ.
Οι μαθητές της Στ΄τάξης ήρθαν σε επαφή με το σετ, εξοικειώθηκαν με τη χρήση του και τις λειτουργίες του, συναρμολόγησαν 2 κατασκευές (φανάρια ελέγχου κυκλοφορίας και ανιχνευτή μετάλλου), καθώς επίσης μάθαν τις βασικές αρχές προγραμματισμού του με το περιβάλλον προγραμματισμού MakeCode ( https://makecode.microbit.org/), κατά τη διάρκεια του ολοημέρου.
2 Απρ 2024
Δημιουργία εικόνων τεχνητής νοημοσύνης από την Ε’ και Στ’ τάξη
Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων δημιούργησαν εικόνες με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Playground AI, το DALL-E και το kidgeni,
και τα αναρτήσαμε σε ένα padlet που δημιουργήσαμε. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να μεταφράσουμε από Ελληνικά σε Αγγλικά, όταν το εργαλείο ΤΝ δεν ανταποκρινόταν στην ελληνική προτροπή. Έτσι, οι μαθητές εξοικειώθηκαν και με την χρήση του Google Translate.
Συζητήσαμε επίσης θέματα ασφάλειας, προκαταλήψεων, τις αρχές που διέπουν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αναφορικά με την αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων, την δεοντολογία, την ηθική και τους καλούς τρόπους στο διαδίκτυο. Οι αναρτήσεις μας συνεχίζονται!
Από 11o Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου • Μαθητικές σελίδες, Τ.Π.Ε., Τεχνητή νοημοσύνη • 0