2η ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση

Την Πέμπτη 03/03 πραγματοποιήθηκε η 2η ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αθανάσιος Κανάκης αρχικά παρουσίασε στους/στις εκπαιδευτικούς των σχολείων το θέμα φωτίζοντας πολλές πτυχές του.

Έπειτα από την αποσαφήνιση των σχετικών όρων, τα αισθήματα των εμπλεκομένων (Θύμα-Θύτης-Παρατηρητής), τις συνέπειες που έχει ο εκφοβισμός για όλες τις πλευρές, ο ομιλητής εστίασε στους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο (μαθησιακό κλίμα, πολιτική σχολείου). Εξήγησε με ποιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό, καθώς και στην έγκαιρη, αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού. Ανέφερε τεχνικές αποκλιμάκωσης που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της διέγερσης που παρατηρείται όταν παρουσιάζεται μια επιθετική συμπεριφορά και τρόπους υποστήριξης των παιδιών που εκφοβίζονται, αλλά κι αυτών που εκφοβίζουν. Παράλληλα παρουσίασε διάφορα παραδείγματα από την εργασιακή του εμπειρία για να κατανοήσει το ακροατήριο τον τρόπο εφαρμογής των προτεινόμενων στρατηγικών. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές και στους τρόπους αύξησης των θετικών συμπεριφορών. Τέλος έγινε αναφορά στα λάθη τα οποία πρέπει να αποφεύγουν οι εκπαιδευτικοί στην παραπάνω διαδικασία.

Στη συνέχεια δύο εκπαιδευτικοί ΠΕ70 των σχολείων μας, η κ. Ελένη Βλάχου και η κ. Μελανία Ματζερίδου μας παρουσίασαν αναλυτικά την εμπειρία τους ως υπεύθυνες του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Κρίσεων – Σχολικού Εκφοβισμού από το 2014 έως το 2019. Μας αφηγήθηκαν βήμα – βήμα πώς παρακινηθήκαν στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, πώς επιμορφωθήκαν για να είναι έτοιμες για ένα τέτοιο εγχείρημα, πώς ξεκίνησαν δειλά τη λειτουργία του και πώς το εξέλιξαν σε μια πρότυπη μορφή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παρέμβασης με σκοπό την καταγραφή, την παρακολούθηση και τη διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού στη σχολική μας κοινότητα.