- 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - https://11dim-evosm.thess.sch.gr -

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με Pixel Art

Στο εργαστήριο Πληροφορικής δημιουργήσαμε μια κατασκευή με πλαστικά ποτηράκια και χαρτί γκοφρέ, σε σχήμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, με σκοπό να εξηγήσουμε την έννοια των pixels.

Η Pixel art είναι ένα είδος ψηφιακής τέχνης όπου οι καλλιτέχνες σχηματίζουν εικόνες γεμίζοντας τα pixel με 8 βασικά χρώματα. Αυτή η μορφή τέχνης μας βοηθά να κατανοήσουμε τη λειτουργία της ψηφιακής εικόνας, που αποτελείται από  μικροσκοπικά pixel (από τις Αγγλικές λέξεις picture element, δηλαδή εικονοστοιχείο), ταξινομημένα σε οριζόντιες γραμμές και κάθετες στήλες που το καθένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει εκατομμύρια διαφορετικές αποχρώσεις. Ο συνδυασμός των χρωματισμένων pixels δημιουργεί τη ψηφιακή εικόνα που βλέπουμε στις οθόνες, τις τηλεοράσεις, τις φωτογραφίες, τα video games  κοκ.

Επίσης τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές του Χριστουγεννιάτικες εικόνες με την τεχνική Pixel Art, με χρήση του Excel. Υπάρχουν πολλά εργαλεία με τα οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει εξελιγμένα έργα Pixel Art. Μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, όπως το Adobe Photoshop και το GIMP, αλλά μπορεί κανείς να το κάνει και με την Ζωγραφική των Windows (MsPaint), το Excel, και διάφορα online εργαλεία, όπως αυτό [1]!

Εξελιγμένα έργα με την τεχνική αυτή είναι τα παρακάτω: