Ρίξτε το βάρος …στα παιδιά (για γονείς και εκπαιδευτικούς)

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 ο Σύλλογος Διδασκόντων του 11ου & 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου  και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα: “Ρίξτε το βάρος …στα παιδιά”. Η εκδήλωση απευθυνόταν τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑdiatrofi2

19:00-19:10: Χαιρετισμοί από …
– Κ. Ζυγά Νικόλαο, Διευθυντή του 11ου Δημ. Σχολείου Ευόσμου
– Κ. Κοντσίδη Αντώνιο, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής
– Κ. Βαϊραμίδου Χρύσα, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων

19:10-20:00: «Ρίξτε το βάρος στα παιδιά» – Διατροφικές συμβουλές για τα προβλήματα στη σχολική ηλικία από:
– Κ. Καρασούλη Κωνσταντίνα, MSc Κλινικός Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος.

20:00-20:10 – ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣdiatrofi1

20:10-20:20: “Ολοήμερο Σχολείο: Ενημέρωση, προγραμματισμός, εγγραφές”
– Κ. Πάγκα Αγλαΐα, υποδιευθύντρια 21ου Δημ. Σχολείου Ευόσμου, Υπεύθυνη Ολοημέρου

20:20-20:30: “Ιός γρίπης Α/Η1Ν1”, ενημερωτική επιστολή από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων):
– Κ. Χριστοπούλου Βασιλική, Διευθύντρια 21ου Δημ. Σχολείου Ευόσμου

Την ημερίδα παρακολούθησαν 60-70 γονείς και εκπαιδευτικοί.


[note]με κλικ στους συνδέσμους ανοίγουν οι παρουσιάσεις και
με δεξί κλικ μπορείτε να επιλέξετε “Αποθήκευση προορισμού ως”
για αποθήκευση των αρχείων στον ΗΥ σας.[/note]

Αρχεία:


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές από την εισηγήτρια κυρία Καρασούλη Κωνσταντίνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Από τη στιγμή που ο παιδίατρος σας σάς επισημάνει ότι το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, θα χρειαστεί να δείτε πως μπορείτε να αλλάξετε το περιβάλλον, στο οποίο ζει.

Η εισηγήτρια κυρία Καρασούλη Κωνσταντίνα

Η εισηγήτρια κυρία Καρασούλη Κωνσταντίνα

Ενδεχομένως η παρακολούθηση του παιδιού από έναν κλινικό διαιτολόγο θα έθετε σε σωστές βάσεις τη διατροφή του, προστατεύοντας το από πιθανές παρενέργειες της εφαρμογής ιδιόμορφων διατροφικών σχημάτων, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη του.

  • Φροντίστε έτσι ώστε μέσα στο σπίτι να διατίθενται κατάλληλες για το παιδί και όχι πληθώρα (π.χ γλυκίσματα, αλμυρά σνακ, αναψυκτικά, χυμοί), ούτε ακόμα και εάν τις κρύβετε.
  • Φροντίστε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες! Τα παιδιά, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, μιμούνται αυτό που βλέπουν να κάνουν οι γονείς τους, και όχι αυτό που τους λένε να κάνουν…
  • Φροντίστε να τρώει όλη η οικογένεια μαζί, όσο συχνότερα γίνεται. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά διάρκεια των γευμάτων, με συζήτηση και όχι με διαφωνίες και επιπλήξεις. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδώσετε και τις βασικές αρχές τις σωστής διατροφής.
  • Προσπαθήστε να βρείτε νέες, ελκυστικές συνταγές, προκειμένου να καταφέρετε τα παιδιά σας να αυξήσουν την πρόσληψη των συνήθως «αντιπαθητικών τροφίμων», όπως τα όσπρια, τα ψάρια και τα λαχανικά. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου για αυτό.
  • Μην είσαστε αυστηροί με τα γλυκά. Αν και γνωρίζετε ότι οι τροφές αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους και ζάχαρης, μπορούν να έχουν, ωστόσο, κάποιοι θέση στη διατροφή των παιδιών σας, αλλά με μέτρο.
  • Μην ξεχνάτε ότι η απαγόρευση κάποιας τροφής συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για την τροφή αυτή…
  • Μην ενθαρρύνεται την κατανάλωση τροφής μπροστά στην τηλεόραση, ή εάν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, φροντίστε έτσι ώστε το παιδί να έχει στη διάθεση του ένα υγιεινό σνακ.
  • Προσπαθήστε έτσι ώστε και τα γεύματα εκτός σπιτιού να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ετοιμάζετε το κολατσιό που θα πάρει το παιδί στο σχολείο ή διδάξτε το παιδί σας έτσι ώστε να κάνει καλύτερες επιλογές όταν ψωνίζει από το κυλικείο ή εκτός σπιτιού ή όταν είναι με φίλους του. Επιπλέον, φροντίστε ώστε να κάνετε καλύτερες επιλογές, όταν όλη η οικογένεια γευματίζει εκτός σπιτιού.

Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό οι προσπάθειες σας να χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία! Θα πρέπει πάντα να θυμόσαστε ότι το παχύσαρκο παιδί ελάχιστα ευθύνεται για την κατάσταση του. Είναι σημαντικό, να συζητάτε με το παιδί σας για το θέμα του βάρους, δίνοντας του την ευκαιρία να σας μιλήσει για τις ανησυχίες και τις απορίες του. Η αποδοχή, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του παιδιού σας από όλα τα μέλη της οικογένειας θα εξασφαλίσουν και το πλαίσιο επιτυχίας της εφαρμογής των παραπάνω στρατηγικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Ζητήστε τη βοήθεια του διαιτολόγου όταν οι δικές σας παρεμβάσεις δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.

Καρασούλη Κωνσταντίνα, MSc Κλινικός Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος